Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Valentijn: maak van deze dag geen eenzaam moment

alleen tijdens valentijn

14 februari is in aantocht en het eerste wat in ons opkomt is Valentijn. Voor heel wat mensen een dag die volop in het teken staat van liefde en romantiek. Voor anderen is het helaas een moment waarop ze (opnieuw) met dat knagend gevoel van eenzaamheid worden geconfronteerd.

Valentijn hoeft geen eenzaam moment te zijn, integendeel! Benader je deze dag als een ander, of laat je je meeslepen door de commerciële taboe die eromheen hangt? Wat stelt deze dag voor je voor? Handel je vanuit onvoorwaardelijke liefde, eigenwaarde of gebruik je louter deze dag om dichter naar iemand toe te komen?


Spirituele liefde

Zelfs al hou je met heel je hart van iemand, dan nog kan het gebeuren dat die ander onder jouw liefde lijdt. Zonder dat je dat zelf goed beseft, ben je bezig je partner of geliefde te verstikken, waardoor hij of zij haar dromen niet kan waarmaken. Dat kan uiteraard nooit de bedoeling zijn en daarom leidt dit soort ‘liefde’ alleen maar tot teleurstellingen.

Spirituele liefde daarentegen, is gebaseerd op de vreugde en het geluk die je zelf ervaart, maar waarin je ook je partner/geliefde laat delen. Hierbij moet je proberen te achterhalen wat de ander nodig heeft en wat je zelf nodig hebt. Zonder de ander te verstikken of allerlei zaken op te leggen om er zelf beter van te worden. Door er elke dag bewust mee om te springen leer je je partner/geliefde op een ander niveau kennen.

valentijn quote

Eigenwaarde

Alles begint met het waarderen van jezelf. Of het nu een dag als Valentijn is of niet, eigenwaarde heeft niets te maken met materialisme, geld of bezittingen. Eigenwaarde is datgene wat je binnenin jezelf weet te appreciëren, de waarde die je jezelf toekent op basis van wie je bent, onafhankelijk van het feit of je je nu eenzaam voelt op 14 februari of niet. Een gezonde portie eigenwaarde bezitten, is respect hebben voor jezelf en rekening houden met je eigen grenzen.

Mensen met een gebrek aan eigenwaarde voegen zich makkelijk en snel naar de ander, omdat ze zich afhankelijk opstellen ten aanzien van de liefde en het geluk die een ander hen geeft. Zij vinden de relatie belangrijker dan zichzelf. De relatie is de essentiële bron geworden en al hun eigenwaarde, potentieel, geluk, emoties, enz. hangen volledig af van de partner. Is de relatie goed, dan voelen zij zich goed, zijn ze ondernemend en kunnen ze de wereld aan. Is de relatie verstoord, dan zijn ze plots niet langer in staat om te werken, te voelen en voelen zij zich neergeslagen en depressief.

Ze klampen zich te hard vast aan een ideaalbeeld, terwijl ze hun eigen tekortkomingen uitvergroten. Ze weten perfect hoe ze het spel moeten spelen en hoe ze dat spel lopende kunnen houden. Dit heeft niets meer te maken met liefhebben, maar is een vorm van controle en hebzucht.

Een eenzame dag als Valentijn

Ook, en misschien vooral, op 14 februari zie je dit fenomeen telkens weer terugkeren. Het leven kent z’n beloop, mensen hebben soms maanden geen of nauwelijks contact met elkaar en dan is er plots deze ‘speciale’ dag. Voor sommige is dit voldoende reden om dingen te doen of te ondernemen die dan een totaal averechts effect hebben. Een doosje pralines, een boeket bloemen of concerttickets.

Velen ‘gebruiken’ deze bijzondere dagen om de ander te paaien, week te maken en gevoelsmatig te claimen. Ze proberen deze commerciële dagen te benutten om toegankelijk te worden bij de persoon waar ze iets voor voelen. Dit fenomeen zie je terug bij de feestdagen en verjaardagen.

Het is een feit dat het niet de taak van je partner of geliefde is om jouw leegte op te vullen. Het is zijn/haar taak om je aan te vullen. Elkaars gebreken en onhebbelijkheden kunnen accepteren, daar komt het op aan, niet elkaar willen veranderen. Als dat betekent dat een dag als Valentijn een eenzame toets krijgt, dan zij het zo. Op die manier heb je wel de eer aan jezelf gehouden.

De kunst van loslaten

de liefde loslatenLoslaten betekent dat je je niet langer vastklampt aan datgene dat je door controle niet kunt bekomen. Loslaten is nodig om op een andere manier naar de ander te kijken. Vaak worden we zodanig opgeslorpt door ons eigen leed en verdriet, dat we niet doorhebben wat de ander voelt, waar de ander mee zit en wat de ander telkens doet twijfelen.

Blijven vasthouden heeft een serieus nadeel. Ten eerste kost het hopen energie en bovendien loop je vol van frustratie.

Toch zoeken we elke keer opnieuw een excuus om toch maar te blijven vasthouden. Je verplicht er als het ware jezelf toe.

Met behulp van irrationele gedachten overtuig je jezelf om toch maar niet te moeten loslaten. En toch kan het anders, want loslaten betekent bevrijding en dat betekent dan weer (nieuwe) dingen naar je toetrekken die je voordien, uit angst, voor onmogelijk hield.

Eenzaam tijdens Valentijn? Trek de liefde naar je toe

Heb geen hoge verwachtingen en richt je aandacht op datgene wat je wilt bekomen. Is het nu een nieuwe liefde, geld, succes of iets anders, richt en voed je aandacht met positiviteit alsof je het voor je ziet. Je geeft je zelfvertrouwen een geweldige boost en gaat ervan uit dat je het kan!

Iedereen bezit het potentieel om dagen als Valentijn ‘anders’ te beleven. Het is de kunst om zonder ‘hebberige’ instelling je geliefde en jezelf te benaderen. In plaats om tegen de stroming te zwemmen, laat je meedrijven door het moment. Heeft de één geen behoefte in iets, accepteer dat dan. Ga iemands aandacht niet claimen en wees niet hebzuchtig. Dit werkt averechts. Wat heb je te verliezen?


Interessante artikelen

 

Tweelingzielen: de voorbereiding op de ontmoeting
Mijn partner is verslaafd: omgaan met middelenmisb...

GERELATEERDE BERICHTEN

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.