Aankomende Expo's
Nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.
Vreemdgaan of overspel is voor iedereen anders. Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft 30% van de volwassenen hiermee te kampen. Vreemdgaan is niet alleen iets voor mannen (zoals vaak wordt beweerd), ook vrouwen rijden regelmatig een scheve schaats.
Waarom hebben partners de ‘behoefte’ om vreemd te gaan? Is het gras werkelijk groener aan de andere kant? Wat is de oorzaak van overspel? Hoe herken je de signalen en hoe pak je dit het beste aan?
In dit blog kijken we in het hoofd van de overspelige partner.
Op het einde van dit artikel kan je je inschrijven op onze nieuwsbrief en interessante artikels lezen.
Voor sommige partners is vreemdgaan een wraakactie. Hun partner is teveel met zichzelf bezig of werken teveel. Hierdoor schiet er aandacht tekort voor de relatie. Overspel is dan een manier om de touwtjes terug in handen te nemen. Het is een manier van aandacht vragen (een noodkreet) en laat zien dat de communicatie verstoord is. Wraak komt uit ongenoegen, onmacht en frustratie.
Seksualiteit en intimiteit lopen als rode draad door de relatie. Een tekort hieraan kan ervoor zorgen dat één van de partners dit ergens anders gaat opzoeken. Niet verwonderlijk omdat dit één van de meest voorkomende redenen is waarom partners vreemdgaan. Een gezonde balans in de seksualiteit en intimiteit is noodzakelijk. Al gaat de seksuele drive gepaard met verschillende factoren zoals verwaarlozing, verslavingen of andere psychische stoornissen.
Onzekerheid of een laag zelfbeeld kunnen een rol spelen bij overspel. De partner kan zich onzeker voelen over zijn/haar toekomst en carrière. Ook de jeugdigheid van een partner kan een oorzaak zijn van overspel. Ze gaan bewust op zoek naar ‘jongere’ mensen om zich op die manier terug jeugdig te voelen. Dit zie je vaak terug bij mannen of vrouwen die zich in een midlifecrisis bevinden.
Regelmatig kan overspel een onderdeel zijn van iemand zijn/haar persoonlijkheid (dit resoneert vanuit het verleden). Je hebt mensen die niet van monogame relaties houden. Verandering van spijs doet eten. Deze mensen zoeken een seksuele prikkel op. Ze zien dit als een trigger die hun opwindt en voldoening geeft. Er zijn mensen die graag single willen blijven en regelmatig van bedpartner veranderen.
Vreemdgaan kan te wijten zijn aan bindingsangst. Deze mensen houden wel van intimiteit en genegenheid maar willen zich relationeel niet binden. Ze willen een vrij gevoel behouden en zich niet verantwoorden naar een standvastige partner. Bindingsangst kan verschillende redenen hebben:
Als partners zich niet begrepen voelen kan dit leiden tot overspel. De onbegrepen partner zoekt de bevestiging ergens anders. Hij/zij is per definitie niet op zoek naar een seksuele prikkel maar naar intimiteit en een luisterend oor. Onbegrip komt voor bij koppels die een eigen doel nastreven zonder rekening te houden met de relatie. Ze zijn zo gefocust op zichzelf en naar binnen gekeerd waardoor ze de essentie van de relatie uit het oog verliezen.
Een te ‘saaie’ relatie waar weinig plezier in beleefd wordt kan zorgen dat één van de partners vreemdgaat. Het komt regelmatiger voor dat ‘basic’ relaties voor verveling kunnen zorgen. Ook de ‘te’ serieuze partner kan die verveling opwekken. Laat eens het innerlijk kind zijn in je los en wees niet ‘te’ serieus. Dit versterkt niet alleen je relatie maar ook de band tussen jou en je partner.
Verschillende situaties kunnen leiden tot overspel. Het is belangrijk dat jullie werken aan de relatie en dat jullie communiceren met elkaar (liefde is een werkwoord). Let op met over communicatie. Maak het niet zwaarmoedig en leer de relatie te relativeren. Het heeft geen zin om te dramatiseren en jullie gebreken uit te spelen naar elkaar toe.
Wat me opvalt tijdens de begeleiding bij koppels zijn patronen van onzekerheid. De onzekere partner spiegelt die onzekerheid naar zijn/haar relatie toe. De partner kan op dat moment niets goeds doen waardoor er discussies ontstaan die eigenlijk geworteld liggen bij de onzekere partner zelf.
Relatietherapie kan hier een ondersteunde rol bieden. Jullie leren op een goede manier communiceren en aan jullie relatie te werken. Een motivatie langs weerszijde is belangrijk om de therapie een zo goed mogelijke slaagkans te geven.
Veel succes
Fabio is een ervaringsdeskundige op het gebied van relaties. Hij begeleidt dagelijks mensen met relatieproblemen. Fabio staat gekend om zijn directe en no nonsens aanpak.
Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang blogupdates direct in je mailbox.
Via onze Facebook community en onze Facebook groep blijf je altijd op de hoogte van alle ins & outs.
Interessante blogberichten
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.artofmediums.be/
Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.