Astrologische planeet Chiron

Astrologische planeet Chiron

Pin It

De drang tot integratie en genezing

Chiron, die als laatste van de astrologische planeten is geaccepteerd, is een paradox. De mythologische Chiron was zowel genezer als krijger. Hij was onsterfelijk en raakte toch dodelijk gewond, zodat hij constant pijn had. Op het laatste wees hij zijn onsterfelijkheid af, nam hij de pijn van een ander over en kreeg hij plaats in de hemel. Met de hoofd van een man en de romp van een paard staat centaur voor versmelting van het instinctieve zelf en het zelfbewustzijn.

Chiron is de drang tot het oplossen van dilemma’s en paradoxen van de ongelijksoortige delen van het zelf. Deze planeet, die tegenstellingen verenigt en uitersten omhelst, biedt de gave van genezing. Zijn plaats in de horoscoop geeft aan wat in het leven moet worden geïntegreerd en wat geëlimineerd, als iemand een geheel wil worden. Chiron kan de patronen van het verleden doorhakken en daarmee creatieve oplossingen bieden voor schijnbaar onoplosbare problemen. Dit is de planeet die overgangen, innerlijke genezing en de wedergeboorte in het Aquarius-tijdperk van gelijkheid begeleidt.

 

Chiron, de kosmische boodschapper

Vanuit astronomisch oogpunt is Chiron helemaal geen planeet. Deze eenzame bezoeker van de dierenriem beweegt in een onregelmatige, elliptische baan die tussen Saturnus en Uranus doorgaat, en dan tussen Saturnus en Jupiter. Hij brengt onpersoonlijke energieën van buiten in het bewustzijn. Als hij tussen Saturnus en Uranus staat, verhoogt Chiron de vibraties in het fysieke lichaam en stimuleert de chakra’s. 

Staat hij tussen Saturnus en Jupiter, dan zaait hij potentieel van de buitenplaneten en kan hij fungeren als kanaal waardoor hun energieën naar de arde stromen. In de rol van kosmische boodschapper is Chiron een brug tussen twee werelden en bevordert hij integratie van het bekende met het onbekende.

 

Chiron, de wonde van de ziel

De plaats van Chiron in de horoscoop symboliseert de wond van de ziel. In astrologie van het vorige leven staat deze planeet voor de pijn die van het ene leven naar het andere wordt doorgegeven. Het laat zien waar genezing nodig is en waar lijden moet worden opgeheven. Deze genezing is niet louter een kwestie van ‘beter maken’. Ware genezing dringt tot de kern door en kan onder andere bestaan uit een afdaling in de duisternis en het accepteren van een deel van het zelf. Dat deel zal altijd gewond zijn en toch is er genezing te vinden in het omhelzen van die pijn in plaats van het te verwerpen. 

 

De kenmerken van Chiron

Iemand met Chiron op een krachtige positie in haar horoscoop ondervindt al vroeg lijden in haar leven. Maar of de wond nu lichamelijk of geestelijk is, we kunnen eraan ontstijgen. Chiron is krachtig in de horoscopen van genezers en sjamanen.

Sjamanen verbinden de onzichtbare krachten, het spirituele gebied, met de fysieke wereld en treden op als bemiddelaars. De kracht van hun ziel, die vele niveaus van initiatie heeft doorstaan en het oude zelf heeft afgelegd, wordt geactiveerd.

 

Het karakter van Chiron

Met Chiron in een goede positie is het karakter vriendelijk en zorgzaam, en geschikt voor een rol als leraar of mentor. In een ongunstige positie is het karakter gewond en lijdt het pijn, het is een buitenstaander of zondebok.

 

Chiron door de 12 tekens van de dierenriem

 • Chiron in Ram: de wond zit in het ego of in het zelf
 • Chiron in Stier: de wond zit in het lichaam of in het verlies van een gevoel van eigenwaarde
 • Chiron in Tweelingen: de wond zit in het uiten van zichzelf
 • Chiron in Kreeft: de wond is emotioneel en kan psychosomatisch tot uiting komen
 • Chiron in Leeuw: de wond zit in het hart of in zelfexpressie
 • Chiron in Maagd: de wond kan zich op het niveau van de geest of zenuwen uiten
 • Chiron in Weegschaal: de wond houdt verband met anderen of het eigen zelf
 • Chiron in Schorpioen: de wond kan in pijnlijke ervaringen uit een vorig leven zitten
 • Chiron in Boogschutter: de wond kan zijn veroorzaakt door een vroegere gehechtheid
 • Chiron in Steenbok: de wond kan zitten met autoritaire toestanden uit een vorig leven
 • Chiron in Waterman: de wond zit hem in de afwijzing door de samenleving
 • Chiron in Vissen: de wond zit hem in het verlies van het goddelijke

   

 Bekijk hier een volledig profiel van de 12 tekens van de dierenriem

 

 

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.