Pendelen

Wat is een pendel

Pendelen

Pendelen

Pin It

Een pendel is een druppelvormig kristallen, metalen, glazen of houten voorwerp dat aan een ketting of draadje hangt.
Een pendel wordt gebruikt om vragen te beantwoorden over: verleden, heden, de toekomst, de liefdewerkrelatieslevensveranderingen en levensverwachtingen.

Een pendel fungeert door in contact te komen met de energie die plaatsvindt in jouw onderbewustzijn. Doordat jij je concentreert op een bepaalde vraag, zal de pendel in een bepaalde richting bewegen om jou op die manier te voorzien van antwoorden.

Opzoek gaan naar een pendel

Vooraleer je start met pendelen zal je eerst een pendel moeten aanschaffen. Een pendel bestaat in diverse soorten en vormen. Belangrijk is om jouw pendel daarom nooit uit te lenen

Een pendel kies je op basis van je gevoel. Past eerder een edelsteen pendel bij jou? Of een kristallen pendel? Dit kan je te weten komen door een pendel vast te houden en naar het diepste van jouw intuïtie te treden. Stel je volgende vragen:

 • wat voel je bij de pendel
 • voelt het positief of eerder negatief
 • voel je blijdschap
 • voel je een connectie

Regelmatig kan het voorkomen dat jouw oog valt op een bepaalde pendel. Je ziet hem liggen en je vind hem helemaal geweldig. Dit is een teken dat die pendel ook geschikt is voor jou.

Het is belangrijk om de aanschaf van een pendel niet te forceren. Neem uitgebreid jouw tijd om een pendel naar wens te vinden.
Het kan geen kwaad dat er weken over gaan omdat je toch een bepaalde connectie moet voelen met jouw pendel. Kies wijs en neem jouw tijd!

Het gebruik van de pendel

Zorg dat je tijdens het pendelen niet gestoord kan worden. Dit zorgt ervoor dat je energieën gaat pendelen die geen betrekking hebben om jouw vraagstelling.

Houd de pendel vast met je linker hand (links is de kant van het hart en van het onderbewustzijn) door het kettinkje of draadje tussen wijsvinger en duim te houden. De linker ellenboog rust ontspannen op tafel. De pendel hangt rustig en ongedwongen tussen wijsvinger en duim.

Volg de volgende tips om op een zo neutraal mogelijke manier te pendelen

 • creëer een ruimte waar je niet gestoord kan worden
 • brand een witte kaars (wit staat voor zuiverheid)
 • brand een stokje saliewierrook
 • maak je gedachten leeg
 • laat je niet leiden door dingen die je graag wilt horen, op die manier beïnvloed je de pendel waardoor het antwoord niet oprecht is.

Stel een ja en nee vraag

Om de pendel te leren begrijpen zal je eerst een ja en nee vraag moeten stellen. Stel een vraag als: is mijn naam…. Kijk naar de beweging die de pendel maakt. Draait de pendel met de richting van de klok? Dan is dat jouw 'ja' antwoord.

Om een ‘nee’ te pendelen zal je een vraag moeten stellen waarop je zeker weet dat het antwoord negatief is, dus een nee is. Bijvoorbeeld je bent een dame en stelt de pendel de vraag: ben ik een man. Kijk naar de beweging die de pendel maakt. Draait hij in tegenovergestelde richting van de klok? Dan is jouw antwoordt een 'neen'.

Deze ja en nee beweging moet je zien als een ‘code’ die onveranderd blijft en dus vastligt. Het is niet gewenst om jouw ‘ja en neen’ bewegingen te veranderen want op die manier brengt het verwarring voor jezelf en jouw pendel waardoor de antwoorden op vragen niet kloppen.

Het formuleren van een vraag

Bij het formuleren van een vraag aan jouw pendel zijn er een aantal basisregels.

 • stel een duidelijke en ondubbelzinnige vraag (hoe duidelijker de vraag, des te duidelijker het antwoord)
 • stel geen twee vragen tegelijkertijd
 • stel geenwaarom’ vragen en houd het op 'ja en nee' vragen (waarom vragen zijn voor de gevorderde pendelaars)
 • pendel nooit vanuit een overladen emotie
 • pendel nooit ongevraagd voor iemand anders

Reinigen van de pendel

Een pendel dien je regelmatig te reinigen. Niet alleen omdat deze vuil kan worden, maar ook omdat de vorige energie in de pendel kan achterblijven.
Dit zorgt ervoor dat de pendel niet naar behoren functioneert. Zo kan je jouw pendel reinigen:

 • houd jouw pendel onder koud en stromend water (water werkt zuiverend)
 • dep hem met een fluwelen of zijde doek
 • als je de pendel niet gebruikt bewaar hem dan in een pendelzakje
 • laad hem gedurende de dag op door hem in de zon te leggen
 • ‘s nachts kan je de pendel heel de nacht opladen in de volle maan

Eventueel kan je jouw pendel onder je hoofdkussen leggen tijdens het slapen. Op die manier word jouw geest verbonden met de pendel.

Verschillende manieren van pendelen

Pendelen gebeurt op diverse manieren. Sommige pendelen op een pendelkaart waar allerlei levensthema’s staan aangegeven. Sommige pendelen op een pendelkaart waar enkel getallen opstaan. Anderen pendelen bijvoorbeeld op een anatomische kaart om op die manier gezondheidskwaaltjes te ontrafelen.

Wees altijd voorzichtig met het uitpendelen van de gezondheid. Niemand zit te wachten om op die manier nieuws te vernemen dat hij/zij iets mankeert met de gezondheid. Verwijs de persoon altijd door naar een geneesheer.

Hetzelfde als bij kaartleggen dien je ook voorzichtig om te springen met het pendelen en met het verstrekken van informatie. Oefen daarom eerst altijd op minieme onderwerpen die anderen niet direct schaden.

Pendelen voor jezelf

Hier zijn de meningen over verdeeld. Pendelen voor jezelf geeft jou niet altijd een objectieve kijk op de situatie. Soms willen wij onderliggend graag horen wat we willen horen en zal de pendel dan ook bewegen in de richting van onze wensen. Ook hier is het belangrijk om jouw vragen te laten uitpendelen dooe iemand:

 • iemand met ervaring
 • iemand die uitermate beschikt over pendeltechnieken
 • iemand die weet waar hij/zij mee bezig is

Zoek daarom altijd een geschikte persoon. Let op met eventuele mensen die het pendelen niet goed genoeg beheersen.

Onze consulenten

Bij Art of Mediums kan je naast kaartleggers, mediums, helderzienden en coaches ook onze consulenten terugvinden die gespecialiseerd zijn in pendelen. Klik op het gewenste profiel om na te gaan welke consulent jou kan voorzien van antwoorden aan de hand van de pendel.

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.