Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

De belemmering van emotionele afhankelijkheid

emotionele afhankelijheid

Wat doet emotionele afhankelijkheid met ons? We moeten ons bewust zijn dat er twee varianten bestaan. Je hebt de gezonde en de ongezonde variant van afhankelijkheid.

In zeker mate zijn we allemaal afhankelijk van elkaar. Bijvoorbeeld: als wij het vliegtuig nemen zijn we afhankelijk van de piloot die het vliegtuig tracht te besturen. Eens je in het vliegtuig bent, ben je afhankelijk van het cabinepersoneel. Je bent afhankelijk van je maandelijkse inkomsten en in een relatie ben je in zekere mate ook afhankelijk van je partner.

Dit zijn dagdagelijkse vormen van afhankelijkheid waar we allemaal mee kampen. Het maakt ons niet ongelukkig en het lijkt vanzelfsprekend. Wanneer is afhankelijkheid dan wel ongezond?

In dit blog gaan we dieper in op emotionele afhankelijkheid in al haar facetten.

Word lid van onze Facebook community en Facebook groep waar je dagelijks spirituele interesses kan terugvinden.

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang blog updates direct in je malbox.

Op het einde van dit artikel vind je interessante blog posts terug.


De ongezonde manier van afhankelijkheid

sos afhankelijkheidVaak associëren wij ‘afhankelijkheid’ met verslavingen of verslaafd zijn aan… Gedrag dat gebaseerd is op een steeds terugkerend verlangen dat voor de persoon ‘oncontroleerbaar’ is geworden.

Emotionele afhankelijkheid uit zich in wisselende gevoelens/emoties tegenover een partner, vriend, vriendin of situatie. Deze gevoelens kunnen wisselen van extreem plezier tot extreem lijden.

Emotionele afhankelijkheid kenmerkt zich dan ook aan personen die steeds afhangen van anderen en steeds zichzelf wegcijferen. Emotionele afhankelijk is eigenlijk verlatingsangst.

Een angstig en beklemmend gevoel om ‘alleen’ achter te blijven. Hierdoor stellen wij ons afhankelijk op en leggen we de verantwoordelijkheid bij de ander om niet te moeten reflecteren naar onszelf. Het verlangen om van iemand te houden en steeds bemind te willen worden is een belangrijk element geworden dat het gevoel van ‘gemis’ dat wij ervaren bevredigd moet worden.

We stellen ons in heel wat opzichten onderdanig op. We verliezen de complete autonomiteit over ons leven. In deze context is emotionele afhankelijkheid ongezond en kan het zelfs naar het ‘pathologisch’ kader leiden.

Kenmerken van ongezonde emotionele afhankelijkheid:

  • Hebben anderen nodig om gelukkig te zijn.
  • Hebben moeite om alleen te zijn.
  • Verstoppen zich achter financiële of materialistische uitvluchten.
  • Spreken wel uit dat er een probleem kan zijn maar blijven verder in rondjes zwemmen.
  • Zoeken steeds oplossingen via andere wegen. Weigeren uit de huidige situatie te stappen.
  • Proberen het op allerlei situaties te weerleggen.
  • Gebonden personen die ongelukkig zijn in hun relatie blijven vastklampen aan de eigen idealen, overtuigingen en zoeken hopeloos verder. In de hoop dat zij gered worden zonder dat ze zelf eerst bepaalde knopen doorhakken.
  • Hebben weinig zelfvertrouwen en worden emotioneel gedomineerd.
  • Laten hun keuzes van de ander afhangen.
  • Hebben moeite om de ‘reality check’ onder ogen te komen uit angst om verlaten te worden.
  • Hebben weinig tot geen eigenwaarden meer.
  • Zoeken steeds bevestiging, complimenten en erkenning. 
  • Bij een confrontatie kunnen zij defesief uit de hoek komen, omdat zij niet in staat zijn om naar de eigen struikeblokken te kijken.

Ben ik emotioneel afhankelijk?

ben ik emotioneel afhankelijkDe vraag die je beter kan stellen in deze context is: wat belet jou om emotineel onafhankelijk te zijn van iemand anders? Wat belet jou om je minder tot zelfs niet meer onderdanig op te stellen zonder dat jij emotioneel hoeft te lijden?

Dit zijn vragen die je jezelf eerst kan stellen. Vind je van jezelf dat je afhankelijk bent van je partner? Vind je dat je bij hem/haar blijft omdat jullie een onderneming hebben samen? Kinderen hebben? Een huis samen hebben? Of omdat je denkt dat je het financieel zonder hem/haar niet kan redden?

Het is een veelvoorkomende ‘kommer en kwel’ maar ook zijn deze niet onoplosbaar. Voor er een verlossing tot stand kan komen zul je eerst voor jezelf moeten nagaan in welke vorm van afhankelijkheid je bent gestrand.

Doorgaans stroomt afhankelijkheid voort uit onzekerheid en een gebrek aan erkenning wie dat wij in wezen zijn en/of willen zijn. Als je met een partner samen leeft die jou voortdurend naar beneden haalt dan ontwikkel je een laag zelfbeeld waardoor je steeds hunkert naar bevestiging om het gevoel van onzekerheid te compenseren. Wij willen aardig gevonden worden en we willen dat er van ons gehouden wordt. Wanneer er in deze behoefte een ‘kortsluiting’ op til is gaan we ons emotioneel afhankelijk opstellen door opzoek te gaan naar bevestiging, erkenning, liefde, enzovoort.

Afhankelijkheid en relaties

emotionele afhankelijkheid in relatiesEen veelvoorkomende issue is het relatie gebeuren. Je bent uit elkaar met je ex en je zou niets liever wensen dat er terug een relatieherstel kan plaatsvinden.

Je bent hopeloos op een berichtje aan het wachten en ontwikkelt op die manier een obsessie.

Je bent op zoek naar opvulling want de leegte die je voelt (missen van je ex) verteert jou compleet en je functioneert niet meer autonoom.

In bestaande relaties merk je vaak volgende kenmerken van emotionele afhankelijkheid:

  • Je doet er alles aan om de ander het steeds naar zijn zin te maken.
  • Je doet steeds wat de ander wilt, ook al heb jij er zelf geen zin in.
  • Je vraagt steeds goedkeuring aan de ander.
  • Je neemt geen beslissingen in de relatie uit angst om de ander te verliezen.
  • Je geeft meer dan dat je terugkrijgt in de relatie.
  • Je blijft financieel en materieel in de ‘relatiecomfort’ zitten.
  • Je hebt het gevoel van 'slaaf' te zijn in de relatie.
  • Je hebt het gevoel dat wat je doet, niet goed genoeg is voor jouw partner.
  • Je bent hulpeloos op zoek naar erkenning, bevestiging en genegenheid bij je partner.
  • Je kan behoorlijk achterdochtig zijn naar de relatie toe.
  • Je koestert het gevoel van wantrouwen.

Vaak komt er in een partnerrelatie een emotionele afhankelijkheid en verslaving tussen beiden. Ben je niet meer gelukkig in de relatie, dan kan dat te wijten zijn aan de ‘verslaving’ die je hebt rond deze vorm van afhankelijkheid.

Het is belangrijk dat je jouw pad kan blijven bewandelen. Op deze manier kan je groeien naar het autonoom zijn. Blijf niet zitten in het onvermogen om alleen te zijn. Je moet jezelf kunnen loskoppelen want dit leidt tot zware emotionele en psychische problemen.

tips loslaten emotionele afhankelijkheid10 tips om jezelf te verlossen van emotionele afhankelijkheid:

  1. Wees eerlijk tegen jezelf en zoek de oorsprong van de verslaving. Misschien ben je bang om alleen te blijven? Je hebt angst om het financieel comfort te verlaten? Je denkt dat je de ander nodig hebt om gelukkig te zijn?

  2. Leer je gedachten kennen en besef dat jouw gedachtenconstructies gerelateerd zijn aan jouw onzekerheid en aan de angst die hiermee gepaard gaat.

  3. Realiseer je dat jouw gedrag best wel claimerig kan overkomen waardoor je onaantrekkelijk bent voor je partner, vrienden, enzovoort…

  4. Bekijk hetverleden’ eens opnieuw en probeer de hechtingsstijlen te bekijken vanwaar deze afhankelijkheid komt. Emotionele afhankelijkheid vloeit vaak uit hechtingsstijlen uit ons verleden waarin wij zelf een gebrekkige vorm van liefde, erkenning en genegenheid gekend hebben. Eens dat je jezelf daarvan bewust bent zal het makkelijker zijn voor jou om jouw gedachten te herconditioneren.

  5. Besteed tijd aan jezelf en vul deze alleen in zonder vrienden, partner, social media.

  6. Neem de verantwoordelijkheid, deze afhankelijkheid ligt namelijk bij jezelf en vloeit voort uit een stuk ‘oud zeer’ uit jouw eigen verleden.

  7. Neem beslissingen voor jezelf en laat andere niet beslissen in jouw plaats.

  8. Leef en laat leven. Probeer jouw parter zijn leven niet te leven.

  9. Durf neen te zeggen en beweeg niet altijd mee met de wind om de ander steeds te plezieren of op een voet stuk te plaatsen.

  10. Verwacht niets van anderen. Verwacht niet dat zij jouw leegte komen opvullen. Wees kordaat naar jezelf toe.

  11. Geef jezelf de tijd om eerst jouw eigen isseus op te lossen alvorens je te storten op anderen.

  12. Hou dagelijks een structuur bij en wijk daar niet van af. Probeer een eenzaat houding achterwegen te laten.

Veel succes!

Medium Fabio


Interessante blogberichten:

Het verwerkingsproces als orkaan van emoties
Wat ongezonde jaloezie met je kan doen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.