Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Loslaten en leren vertrouwen: hoe begin je eraan? 10 gratis tips.

loslaten en vertrouwen

Loslaten en leren vertrouwen heeft als doel om tot een diepgaande vorm van gedragsverandering te komen. Ook al weet je niet altijd wat de oorzaak is en waarom je blijft vasthouden, het brengt frustratie en onmacht met zich mee. In dit blog wil ik jullie 10 gratis tips geven hoe je kan loslaten en vertrouwen.

Deel je reactie en persoonlijk verhaal op het einde van dit artikel en schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang updates en blog posts direct in je mailbox.

Word lid van onze Facebook community en Facebook groep en discusieer mee.

Op het einde kan je een lijst terugvinden met gerelateerde blogberichten. 


Wat is loslaten

loslaten isLoslaten houdt in dat je iemand zowel fysiek, emotioneel en in gedachten kunt loslaten. Het is tevens ook het doorbreken van patronen die voor jou functioneel zijn of waren. Wie wilt loslaten zal eerst bepaalde ‘gedragingen’ moeten 'herstructureren'. Loslaten is een bewust proces, van zodra je kan inzien dat je moeite hebt met de dingen los te laten, dan pas kan je naar verlossing toewerken.

Wie heeft hier nog geen moeite mee gehad? Ik denk dat wij allemaal wel eens ‘verplicht’ werden om dingen los te laten. Is het nu een ex-geliefde, een overleden dierbare of het verliezen van een job. Op een bepaalt moment kan je niet anders dan je los te koppelen van de dingen die onomkeerbaar zijn.
Door te leren loslaten zal je ook emotioneel ontwikkelen en laat het jou zien wat je diep van binnen werkelijk wilt.

De ultieme vaardigheid is de bron

de bron van loslatenLoslaten en leren vertrouwen is een vaardigheid dat je kan aanleren. Zoals iemand kan leren communiceren kan het doorbreken van oude gedachtenpatronen ook aangeleerd worden.

Echter dient hier eerst de confrontatie aangegaan te worden met de eigen persoonlijkheid. Als je niet wilt/kan zien dat er een probleem is, is het bijna onmogelijk om hier vaarwel tegen te zeggen.

Laat me even een kanttekening maken. Loslaten is niet enkel het loslaten van een oude geliefde, een overleden dierbare of een bepaalde uitkomst waar men op wacht.

Loslaten is het onderliggend aspect van een probleem aanpakken, anders gezegd, de bron van het probleem onder de loep nemen. Van zodra je je bewust bent van de ‘bron’ dan is de eerste stap in de richting van loslaten gezet.

Loslaten, vertrouwen of controlefreak?

ControlefreakSoms zitten we zodanig vastgeroest in oude patronen dat we moeite hebben om de pijnlijke en verdrietige dingen los te laten. We houden ze vast zonder dat wij dit vaak willen. Het overkomt je en de wedervraag die er dan komt: ” Waarom blijf ik hieraan vasthouden? ” Herken je jezelf hierin? Je houdt vast en weet niet hoe je je van dat vernielend gevoel kan loskoppelen? Het is sterker dan jezelf!

Vooraleer je kan loslaten en vertrouwen moet je eerst de attitude van controlefreak naast jou neerzetten. Loslaten en controle vasthouden zijn twee uiterste die tegenover mekaar strijden. Hierdoor kan je ook geen vertrouwen hebben want de controle is op dat moment de basis van jouw gedachten en gevoelens. De controle mondt uit in angst en onzekerheid en hierdoor ontwikkel je nog ‘meer’ controle waardoor je nog verder van huis staat.

Ik merk tijdens mijn gesprekken met anderen dat ze volop in dat ‘controleerwereldje’ zitten. Het voelt veilig voor hen maar ze staan er niet altijd bij stil dat het grote gevolgen kan hebben op lange termijn.

Ik ben ‘nog niet’ iemand tegengekomen die met zijn/haar controleergedrag op lange termijn bekomen is wat hij/zij wilde bekomen. Wat ik echter wel al ben tegengekomen is dat controle tijdelijk kan werken, om op die manier het gewenste resultaat te bekomen. Helaas zie ik ook steeds de ‘kudde’ van onmacht weerkomen.

Er bestaat geen algemene regel hoe jij het best kan loslaten om zo over te gaan naar vertrouwen. Wel is er een algemene regel die geldt voor iedereen en dat is dat controle een averechts effect heeft. Het put je uit, het maakt je moe en het zorgt ervoor dat je na verloop van tijd weinig tot geen energie meer overhoudt.

Bedenk eens, wat biedt het jou op lange termijn? Een hele hoop drama of een gelukkig en stabiel leven?

Wil je vertrouwen dat het goed komt, dan zal je eerst de gedachten moeten loslaten die jou aansporen te wantrouwen. Je kan niet vertrouwen en tegelijkertijd vasthouden aan iets dat niet te controleren valt. Hoe meer dat je iets wilt vastgrijpen, des te verder het zich zal distantiëren. Hoe meer druk je gaat uitoefenen naar iets of iemand, hoe meer weerstand dat het zal bieden.

Onzekerheid en angst

onzekerheid en angstAls ik naar deze dingen ga kijken dan ben ik het eens met het feit dat wantrouwen en controle bestaan uit angst en onzekerheid. Vaak resoneert dit vanuit een moeilijk verleden en/of een negatieve levenservaring. Het heeft jouw zelfbeeld aangetast waardoor je een minderwaardigheidscomplex hebt ontwikkeld.

Als je van jezelf weet en je realiseert je dat dit de bron van het probleem is, dan weet je dat je dat aspect moet aanpakken om te leren loslaten. Met jouw onzekerheid aan de slag gaan.

Is de bron bijvoorbeeld dat je niet netjes bent geweest naar jouw ex-partner toe? Je bent bijvoorbeeld behoorlijk egoïstisch geweest, dan is 'de egoïsme' de bron van het probleem en niet de breuk die je hebt met je ex-partner.

Het is natuurlijk makkelijk om het bij een ander te weerleggen. Ben jij niet zelf verantwoordelijk voor jouw daden? De dingen die je zegt? Het voorbeeld van egoïsme: is het jouw ex-partner zijn/haar fout dat je egoïstisch bent? Of ligt deze egoïsme in jouw persoonlijkheid en dient daaraan gesleuteld te worden?

Van zodra je uit bent vanwaar de bron van het probleem zit en of het nu te maken heeft met dingen uit het verleden of de persoonlijkheid, dan pas ben je in staat om daadwerkelijk over te gaan tot gedragsverandering.

Confrontatie

Een ander belangrijk aspect in het loslaten en leren vertrouwen is de confrontatie aan te gaan met de bron van het probleem. Wil je het probleem aanpakken dan zal je eerst de confrontatie moeten aangaan met de isseus die er op dat moment spelen.

Niemand wordt graag geconfronteerd met zichzelf. Niemand vind het aangenaam om onderuit te moeten gaan als hij/zij de feiten voorgeschoteld krijgt. Loslaten en vertrouwen gaat nu eenmaal gepaard met groeipijnen. Als wij er beter en emotioneel sterker van willen worden, dan is de confrontatie van essentieel belang.

Welke fases dat hierin doorlopen worden kan je uitgebreid teruglezen in mijn blog over het verwerkingsproces.

Oefening baart kunst

Zoals ik eerder al aangaf is loslaten en leren vertrouwen een vaardigheid die eenieder kan aanleren. Het begint namelijk met kleine stapjes. Niet onbelangrijk is dat je jezelf ook de tijd en ruimte geeft die jij nodig hebt. Gaat het om een relatiebreuk? Dan dien je jouw ex-partner ook de tijd en ruimte te geven die hij/zij nodig heeft, en niet de tijd en ruimte die jij wilt bepalen voor hem/haar. Forceer jezelf ook niet als het niet van de eerste keer lukt. Jij bent tenslotte ook maar een mens!

Door regelmatig bewust om te springen met controleergedrag, angst en wantrouwen activeer je als het ware de kunst om deze vaardigheid aan te leren. Er is een gezegde die ik heel toepasselijk vind: waar je aandacht aan besteed, groeit. Waar je je tegen verzet, blijft bestaan. Dus hoe meer je blijft vasthouden aan een negatieve uitkomst, hoe groter de negatieve gevoelens zullen worden. Verzet je je tegen eventuele veranderingen, dan zal de positieve uitkomst uitblijven.

Acceptatie

Van zodra je kan accepteren dat iets is wat het is ben je beter in staat om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. In tegenstelling dan dat je niet accepteert merk je dat wrok en ongenoegen alleen maar zullen toenemen. Voor jou maar zeker ook niet voor de uitkomst is dit niet goed. Voor je het weet ben je het vechten moe. Het is nooit te laat om over te gaan in acceptatie, integendeel!

Als ikzelf moeite heb met iets dan zeg ik steeds tegen mezelf: Fabio, het is nu eenmaal niet anders. Ik heb op dat moment de keuze: blijven hangen in een slachtofferrol, of mezelf herpakken en er het beste van maken. Ik kies dan ook voor het tweede, naar mijn inzien geraak je hier op lange termijn verder mee.

Leven en laten leven

Dit is er eentje uit de duizend! Leven en laten leven klinkt zo mooi als we het zeggen maar doen we er ook werkelijk iets mee? Leven en laten leven is een andere manier van accepteren. Door dit regelmatig tegen jezelf te zeggen activeer je wederom de kunst van het loslaten. Een ander mooi gezegde luidt als volgt: Leef en laat leven en ga iemand anders zijn/haar leven niet leven. Er zit veel ‘leven’ in dit gezegde maar voor mij klopt hij als een bus. Het is een andere manier om duidelijk te maken dat je jouw eigen leven leidt en andere hun leven niet gaat bepalen. Dit omdat jij degene bent die moeite heeft met loslaten, en deze uitspraak is dan ook bedoelt dat een ander hier niet voor mag 'boeten'. 

loslaten en vertrouwen tips10 tips om los te laten en te leren vertrouwen

  1. Nieuwe denkpatronen aanleren door in het ‘hier en nu’ te leven. Dit doe je door je te focussen in het nu. Hiermee wijs je vernielende gedachten de deur.

  2. Relativeer de wereld om je heen en besef dat perfectie niet bestaat! Luister naar anderen als zij jou de andere kant van het medaillon willen laten zien. Ook al zegt iemand jou dingen waar je op dat moment geen genoegen mee kan hebben, overdenk ze eerst goed alvorens defensief te reageren.

  3. Ga de confrontatie aan met jezelf en reflecteer naar jezelf toe. Maak een balans op en kijk eens naar het gene waar het wel allemaal toe doet.

  4. Praat met een neutrale persoon. Iemand die onafhankelijk tegenover de situatie staat. Op deze manier krijg je onpartijdige en objectieve tips.

  5. Laat het idealiseren van de uitkomst los. Stel je daarbij de vraag of je de situatie wel überhaupt kan controleren.

  6. Accepteer dat dit een onderdeel is van jouw groeiproces als je de toekomst beter wilt gaan sturen.

  7. Stap uit het slachtofferrol en wek geen medelijden met jezelf op. Durf in eerste instantie te kijken naar jezelf. Wat had ik anders kunnen doen? Wat had ik anders kunnen aanpakken? Ga hier eerst mee aan de slag. Ik bemerk vaak dat wanneer het kwaad al geschied is dat mensen eerst dingen herstellend willen zien alvorens aan zichzelf te werken. Dit is de omgekeerde wereld! Eerst dien je aan jezelf te werken en dan pas kan de uitkomst positief draaien.

  8. Loslaten betekent niet ontkennen maar wel aanvaarden. Hierin zal je eerst jouw eigen tekortkomingen onder ogen moeten zien te komen. Probeer dan ook niet alles naar je hand te zetten want dit is uiteindelijk ook een vorm van controleergedrag.

  9. Zorg eerst voor jezelf in plaats van het zorgen voor anderen voorop te plaatsen. Je kan iemand anders zijn/haar leven niet sturen. Wel kan je jouw leven richting geven.

  10. Laat je leiden door mensen die een inspiratiebron voor je kunnen zijn. Verwacht niet dat zij jou de uitkomst bieden maar wel dat ze jou op een heldere manier de handvaten kunnen aanreiken.

Heel veel succes!

Medium Fabio


Interessante blogs:

Respect hebben voor anderen en voor jezelf. Mijn u...
Waarom is Karma net wel onze beste vriend? De wet ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.