Alle blogartikelen

Blogs over spiritualiteit, liefde en relaties

Medium Fabio

Aanbevolen 

Voor jezelf opkomen: assertief zijn kan je leren - 12 tips

opkomen voor jezelf

Voor jezelf opkomen is niet altijd even makkelijk. Het is een grote uitdaging om assertief te zijn. Herken je het gevoel dat je je wegcijfert voor anderen? Heb je het gevoel dat je andermans problemen moet oplossen? Heb je moeite om 'nee' te zeggen omdat je anderen niet wilt kwetsen?

In dit blog deel ik 12 tips mee om je assertiviteit aan te scherpen.

Om blog updates direct in je mailbox te ontvangen kan je je gratis inschrijven op onze nieuwsbrief.

Via onze Facebook community en onze Facebook groep vind je dagelijks inspiratie terug rond spiritualiteit, lifestyle en persoonlijke ontwikkeling. 

Onderaan dit artikel kan je een lijst terugvinden met interessante blog posts.


Opkomen voor jezelf, wat is dat?

zelfvertrouwenVoor jezelf opkomen betekent je grenzen aangeven naar mensen en situaties toe waar je geen prettig gevoel bij hebt. Het is een soort ‘verzekering’ die je afsluit met jezelf om ervoor te zorgen dat mensen niet zomaar over je heen kunnen walsen.

Het is lastig om dicht bij jezelf te blijven want je wilt niemand kwetsen. Het is een kunst om assertiviteit onder de knie te krijgen, het maakt je sterk, onafhankelijk en het komt je verdere ontwikkeling als mens ten goede. 

Assertief zijn is als een bloem. Een bloem kan niet bloeien als hij niet de nodige basis ingrediënten krijgt (water). Met assertiviteit is dat net hetzelfde. Onze geest heeft nood aan autonomie (vroeg of laat zal je de vruchten plukken). Door voor jezelf op te komen ga je groeien en leer je dat jij op de eerste plaats komt te staan. Is dat egoïstisch? Misschien wel ja, maar door het niet te doen ben je egoïstisch tegenover jezelf en dat wil je ook niet!
  

Opkomen voor jezelf vs schuldgevoel

Niet voor jezelf kunnen opkomen is vaak te wijten aan een onderliggend schuldgevoel. We voelen een verplichting naar anderen om steeds als sparringpartner te dienen uit angst om anderen teleur te stellen. Wat veel mensen niet weten is dat deze instelling zorgt dat je omgeving al snel een gewoonte heeft genomen aan jouw hulpvaardigheid. Hierdoor ontstaat er een schuldgevoel die achteraf moeilijk weg te werken is. 

Zelfvertrouwen komt van binnen

Assertief zijn betekent vertrouwen hebben in jezelf. Zelfvertrouwen is iets wat van binnenuit komt en dat je projecteert naar de buitenwereld toe. Je handelt naar de persoon die je diep van binnen bent (jouw basis).

Weinig zelfvertrouwen straal je (onbewust) uit. Als je daarentegen sterk geworteld bent zullen mensen minder snel de neiging hebben om je als doelwit te zien. 

Als je wilt leren opkomen voor jezelf dan zal je eerst iets aan je zelfvertrouwen moeten doen. Andersom werkt het niet (jammer genoeg). Het is belangrijk (denk ik) dat we als 'mensen' deze vaardigheid ontwikkelen. Waarom denk je dat er groot anbod workshops bestaan in assertiviteitstraining? 

opkomen voor jezelf tips12 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

  1. Blijf jezelf: Jezelf blijven is een must om je assertiviteit aan te scherpen. Je kan het zien als de interpersoonlijke basis. Als je bepaalde situaties niet leuk vindt of je voelt je ergens niet prettig bij, blijf dan jezelf en loop niet over je eigen grenzen heen.

  2. Zie jezelf niet meer als 'het' slachtoffer: Door je als een slachtoffer te gedragen bereik je net het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Door in het slachtofferrol te zitten ontwijk je de kern van het probleem. Wij zijn allemaal slachtoffer van iets, laat het verleden geen invloed hebben op je toekomst en durf niet meer over je schouder heen te kijken.

  3. Je bent niet verantwoordelijk voor anderen: Als je iemand afwijst om bepaalde redenen dan is dat je recht en dan zal er wel een reden voor zijn. Voel je niet ongemakkelijk als iemand anders je beslissing niet respecteert. Je kan uitleggen waarom je deze keuze hebt gemaakt maar je bent de ander geen uitgebreide verantwoording schuldig.

  4. Nee leren zeggen: Heb je geen tijd of geen zin in iets? Geen probleem, durf neen te zeggen. Voel je niet verplicht om steeds de grillen van anderen te respecteren. Het zijn die mensen die geen 'nee' kunnen dulden en die zichzelf in vraag moeten stellen. Het is één van de moeilijkste vaardigheden maar ook één van de belangrijkste.

  5. Haal iets positiefs uit iets negatiefs: Elke ervaring heeft een doel. De bedoeling is dat we onze lessen hieruit kunnen leren. En ja, regelmatig zal je boze mensen tegenkomen die jou niet altijd begrijpen. Maar moeten ze jou begrijpen? Is jezelf begrijpen niet het belangrijkste? Haal iets positiefs uit een negatieve situatie. Elke gebeurtenis is een wijze les die op zijn beurt weer een mooie aanvulling is op jouw groeiproces. 

  6. Blijf bij je standpunt: Gegarandeerd zullen sommige mensen boos en teleurgesteld zijn als je voor jezelf opkomt. Ze zijn namelijk gewoon aan het feit dat je altijd klaarstaat voor hun. Soms zullen ze er alles aan doen om je te manipuleren (om je een schuldgevoel in te praten). Laat je niet van je stuk brengen. Blijf bij je standpunt als je wilt dat anderen je serieus nemen en je grenzen respecteren. 

  7. Druk je gevoelens uit: Wat voel jij? Wat vind jij van de situatie? Wat denk jij en wat doet het met jou? De ik-boodschappen zijn belangrijk, hou ze bij jezelf en spreek uit wat je echt voelt, wat je denkt en wat je wilt. Vind je het niet leuk om een zeurende vriendin te moeten aanhoren? Geef haar de boodschap mee.  

  8. Vaarwel schuldgevoel: Door voor jezelf op te komen kan er achteraf een schuldgevoel ontstaan. Je hebt neen moeten zeggen. Stel je nu eens de vraag als je wel ‘ja’ had gezegd (tegen je zin), dan had je je waarschijnlijk ook rot gevoeld. Voel je niet schuldig als je mensen hebt afgewezen. Zoals ik daarnet aangaf zijn het die mensen die zich in vraag moeten stellen. 

  9. Wees direct: Als bepaalde gebeurtenissen aan je knagen wacht er dan niet te lang mee om deze te uiten. De frustratie wordt groter waardoor de situaties uit proportie wordt gehaald. Staat er jou iets niet aan? Reageer dan direct en wacht niet te lang tot het vanzelf overwaait (want dat gebeurt niet). Wees  consequent en respecteer jezelf. 

  10. Stel een doel voor ogen: Assertief zijn betekent een doel voor ogen stellen. Als je huppelt van het één in het ander dan kom je niet stabiel over. Een doel zorgt namelijk dat je een perspectief hebt, waar je naartoe wilt gaan. Onthoud altijd de weg die jij wilt bewandelen. Heb je het gevoel dat mensen je naar beneden halen? Denk dan terug aan jouw doel die je voor ogen had. 

  11. Let op je houding: Je hebt niets aan filosofische praat als je houding niet past bij de wijsheid die je de wereld instuurt. Je houding bepaalt de mate hoe anderen tegenover jou staan. Betekent het dat je beste vriendjes moet worden met iedereen? Je houding bepaalt of anderen je wel of niet serieus nemen. Een sterke persoonlijkheid straalt een zelfverzekerd imago uit. 

  12. Woedeuitbarstingen via social media: Dagelijks lees je hoe mensen uitlatingen loslaten op Facebook. Ze viseren specifieke personen uit onmacht in de stille hoop dat anderen dat perongeluk zullen lezen. Laat dit zoveel mogelijk achterwege. Dat is NIET assertief zijn! Ook al hebben sommigen je gekwetst, strooi het niet de wereld in. Dit komt niet standvastig over en hiermee ontwikkel je het tegenovergestelde. Iedereen is vrij om te doen wat hij/zij wilt, maar als je het mij vraagt dan is dit geen gezonde basishouding (no hard feelings voor diegene die Facebook als uitlaatklep gebruiken).

Succes!

Medium Fabio


Interessante blogs:

Affirmeren naar jezelf met deze Quotes:

Stap voor stap je angst overwinnen met deze 10 gra...
De invloed van hechtingsstijlen op relaties

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.artofmediums.be/

Aankomende Expo's
Geen data bekend!
Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Art of Mediums nieuwsbrief.